FAQ
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen. Mocht het antwoord op uw vraag er niet bij staan laat het ons weten.
Stuur een mailtje naar directie@kcdeminstreel.nl info@BLOS.nl (voor kinderopvang/BSO) of bel ons : 030-6881898
Een kind mag naar de basisschool zodra het 4 jaar is, dat is dan nog niet verplicht. Dit is bepaald in het Toelatingsbesluit van de W.B.O. (= Wet op het Basisonderwijs). Zodra een kind 5 jaar is, is het leerplichtig. Dat wil zeggen: een kind moet dan naar school en wel op de eerste schooldag van de maand die volgt op de maand waarin het kind jarig is.
Vindt u het gewenst of noodzakelijk dat je leerplichtige kind verlof opneemt, dan kunt u via een standaardformulier verlof aanvragen. Dit formulier vindt u onder de downloads op deze site.
In de meeste gevallen zal de groepsleerkracht zelf kunnen beoordelen of jouw kind recht heeft op verlof. Bij twijfels zal hij/zij zich wenden tot de directeur. De directeur zal in dit geval aan de hand van de bestaande regelgeving beoordelen of je toestemming kunt krijgen. De groepsleerkracht en de ouder/verzorger krijgen een gescande reactie. De ouders krijgen dit via SchouderCom toegestuurd. De school houdt het originele formulier in een aparte map. Mocht het verzoek zijn afgewezen, dan kunt u (mits daartoe gegronde redenen zijn) bezwaar aantekenen bij de directeur of bij de gemeentelijke leerplichtambtenaar. Zie hiervoor ook het onderdeel verlof/schoolverzuim in deze FAQ.
Verlof aanvragen:
Hoe is het extra verlof/schoolverzuim aanvragen geregeld en welke regels gelden hiervoor?
De besturen van de IJsselsteinse basisscholen hebben een uniforme aanpak t.a.v. schoolverzuim afgesproken. Op ouders rust de plicht te zorgen dat hun leerplichtige zoon/dochter de school regelmatig bezoekt. Sinds de invoering van de Wet op het Basisonderwijs is de leerplichtige leeftijd gesteld op 5 jaar. Een kind is leerplichtig vanaf de eerste dag van de maand volgend op de dag dat het kind 5 jaar is geworden. Verlof dient schriftelijk aangevraagd te worden. Bij de directie of administratie kunt u een verlofaanvraagformulier opvragen.
Richtlijnen verlof buiten schoolvakanties
Bij de wetswijziging in 1994 is nadrukkelijke bepaald dat de mogelijkheden om – buiten de schoolvakanties – verlof te krijgen voor een gezinsvakantie, beperkt zijn tot die gevallen waar het door de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om een gezinsvakantie binnen de schoolvakanties te organiseren. Hierbij kan worden gedacht aan beroepen in de agrarische sector, de horeca of de toeristische sector. De bevoegdheid om een dergelijke aanvraag te beoordelen ligt bij de directeur van de school, die op de aanvraag schriftelijk een besluit moet nemen. De directeur dient zich daarbij te houden aan de richtlijnen die hiervoor gelden. Een dergelijk verlof mag slechts één maal per schooljaar, en dan voor ten hoogste tien schooldagen worden verleend; deze periode mag nooit samenvallen met de eerste twee weken van een schooljaar. Bovendien geldt dit uitsluitend voor één vakantie per jaar. Dus als je in de zomervakantie nog een keer op vakantie gaat, worden de overige vakanties als luxe vakanties bestempeld en komen derhalve niet in aanmerking voor extra vrije dagen.
Gewichtige omstandigheden
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde artikel 14, lid 1 van de Leerplichtwet voor 10 dagen per schooljaar of minder dient vooraf binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd.
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- voor verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende;
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad, duur in overleg met de directeur;
- bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen; van bloed- en aanverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen; van bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad ten hoogste 1 dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarige ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.
Religieuze feest- en gedenkdagen
De leerplichtwet staat toe dat een leerling zijn godsdienstige verplichtingen vervult, maar de ouders moeten dit ruim van tevoren aan de school laten weten.
Voorbeelden:
Voor Hindoes: het Divali- en het Holifeest
Voor Moslims: het Offer- en Suikerfeest
Voor Joden: het Joods Nieuwjaar; de Grote Verzoendag; Loofhutten-, Slot-, Paas- en het Wekenfeest
Als richtlijn voor de duur van het hierboven genoemde verlof geldt 1 dag per feest.
Overige gewichtige omstandigheden
Soms zijn er gewichtige (familie-) omstandigheden waarvoor extra verlof wordt aangevraagd. In zeer bijzondere gevallen kan voor die omstandigheden door de directeur verlof tot ten hoogste 10 dagen worden toegekend.
Geen redenen voor verlof:
- familiebezoek in het buitenland, zonder speciale omstandigheden;
- vakantie in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding;
- het ontbreken van andere boekingsmogelijkheden;
- een uitnodiging van vrienden of familie om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan;
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
- deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband, zonder dat er sprake is van vertegenwoordiging of selectieve topsport;
- als kinderen uit het gezin op een andere school zitten en al vrij hebben ;
- als het gaat om een extra vakantie (bijv. de 2e of 3e vakantie naast de zomervakantie; zie eerder in dit stuk).
De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar van de gemeente vermoedelijk ongeoorloofd verzuim te melden. Tegen ouder(s)/verzorger(s) die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (AWB) kunt u binnen zes weken na dagtekening een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school, als de directeur uw verlofaanvraag in uw ogen ten onrechte heeft afgewezen. In dit bezwaarschrift moeten worden opgenomen: uw naam en adres, de omschrijving van de beschikking, de gronden van het bezwaar. Bovendien kunt u de voorzitter van de sector bestuursrecht van de rechtbank om een voorlopige voorziening verzoeken. Griffierecht is dan verschuldigd.
Meer informatie
U kunt meer informatie krijgen over alles wat met de leerplicht samenhangt bij de leerplichtambtenaren van de gemeente IJsselstein of via www.rijksoverheid.nl.
Voetbal, schoolreisjes, dat is toch luxe?
Stichting Leergeld vindt van niet, want elk schoolgaand kind moet mee kunnen doen aan sport, cultuur en andere activiteiten ongeacht het inkomen van de ouders. Ouders met een inkomen minder dan 125% van de bijstandsnorm kunnen daarom een beroep doen op Stichting Leergeld. Deze inkomensnorm wordt ook gehanteerd voor de U-pas. Gezinnen met een U-pas, in de schuldhulpverlening of ZZP’ers met een laag inkomen, kunnen voor hun kinderen tussen de 4 en de 18 jaar een aanvraag doen bij Stichting Leergeld voor bijvoorbeeld sportkleding, schoolreisje, zwemles, een bijdrage voor een fiets vanaf groep 7 of computer voor scholieren in het voortgezet onderwijs.
Meer informatie vindt je op : www.leergeld.nl . Een aanvraag kun je via die site indienen. Dit kan ook per mail via stleergeldijsselstein@online.nl of telefonisch 06-43053127, bereikbaar op maandag en donderdag van 9 tot 12 uur.
Als je kind niet op school komt, laat ons dit dan vóór schooltijd weten via de app van Schoudercom. De melding graag voor 8:15 uur, zodat de leerkracht op de hoogte is van de ziekmelding. Zo kun je ook vooraf bijvoorbeeld een afspraak met de dokter of tandarts doorgeven. Let op dat je voor elke dag dat je kind afwezig is, je dit doorgeeft via de app Schoudercom.
Let op dat, wanneer je kind ziek is, voor elke dag een nieuwe ziekmelding gedaan moet worden!
Voor het aanvragen van verlof, verwijzen we je naar dat onderwerp in deze FAQ.
Kindcentrum De Minstreel
Lage Biezen 4 - 6
3401NG IJsselstein
directie@kcdeminstreel.nl
030 688 18 98